Creëer een baan (Banenafspraak)

Creëer werk voor iemand met arbeidsbeperking (Banenafspraak)

Heeft u een sociaal ondernemershart en wilt u mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben, een kans geven? Wilt u iemand die thuis zit, maar niets liever wil dan werken en zijn of haar eigen geld verdienen, een kans geven? Wilt u voldoen aan de Banenafspraak? Creëer dan een baan voor iemand met grote afstand tot de arbeidsmarkt, of iemand met een psychische, fysieke of geestelijke beperking.

Maar wat kunt u hem of haar laten doen? Er zijn vaak veel eenvoudige deeltaken die u iemand met een arbeidsbeperking uitstekend kan uitvoeren. Wij adviseren u graag over het anders inrichten van werkprocessen, het afsplitsen van taken en eventuele aanpassingen van de fysieke werkplek. Denk aan een aangepaste bureaustoel, een traplift, of een brailletoetsenbord en een doventolk. Ook staan wij klaar om uw nieuwe werknemer te begeleiden met een jobcoach.

Wij adviseren u ook graag over de mogelijke financiële regelingen waarvan u gebruik kunt maken, zoals:

Maak vrijblijvend een afspraak en we geven u passend advies - kosteloos.

Werkvoorzieningen

Werkvoorzieningen worden ingezet als mensen met een arbeidshandicap dit nodig hebben om te kunnen werken. Er zijn vier soorten:

  • Vervoersvoorziening
  • Aanpassing werkplek (meeneembaar en niet-meeneembaar)
  • Intermediaire voorzieningen
  • Joboaching (intensieve begeleiding op de werkplek)

 

Proefplaatsing

Wilt u iemand aannemen, maar twijfelt u nog of hij of zij goed zal functioneren? Soms is een proefplaatsing mogelijk. Zo krijgt de kandidaat de kans om zich te bewijzen in de praktijk en leert u een kandidaat echt kennen. Uw nieuwe werknemer krijgt dan gewoon zijn of haar uitkering doorbetaald en als werkgever hoeft u geen salaris te betalen. Tijdens de proefperiode wordt de loonwaarde vastgesteld. Deze proefperiode duurt één maand, maximaal twee maanden.

Een proefplaatsing kan niet worden toegepast bij iemand zonder uitkering.

Jobcoaching

Sommige mensen met een arbeidsbeperking hebben extra begeleiding nodig. Zij kunnen een jobcoach krijgen. Deze ondersteunt de medewerker, bijvoorbeeld bij het inwerken en bij het wennen aan nieuwe collega’s, routines en werkzaamheden. Ook adviseert de jobcoach u bij het omgaan met de beperking van uw nieuwe medewerker.

De noodzakelijkheid, duur en intensiteit van de inzet van een jobcoach bepalen werkgever, werknemer en WSP samen.

Advies over uitvoering van de Wet Banenafspraak

De Wet Banenafspraak is een akkoord tussen de overheid, werkgevers en werknemersorganisaties om meer banen te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking. WSP Rijswijk heeft specialisten in huis op het terrein van de Wet Banenafspraak. Wij kunnen u helpen bij het creëren van banen voor kandidaten met een beperking. Een baan van 25 uur of meer per week telt mee voor de Wet Banenafspraak.

Wilt u alvast meer weten? Kijk dan op de website Banenafspraak of lees de folder Banenafspraak, ondernemen met je hart.

Weten wat WSP Rijswijk voor u kan doen?

Ga eens in gesprek met een van onze accountmanagers.

De partners en werkgevers waarmee we samenwerken